Architectuur – bouwkunst

De sacrale en eenvoudige romaanse kunst is DE architectuurstijl van de Auvergne.
Hier heeft de romaanse kunst een bloei gekend zoals dat nergens anders het geval was. Met meer dan 250 bouwwerken is het romaanse erfgoed van de Auvergne één van de rijkste van Frankrijk en Europa.
Naast dit uitzonderlijke en van sereniteit vervulde erfgoed stelt de hedendaagse kunst de romaanse basiliek van de stad Brioude, met de vervaardiging van 37 glas-in-loodramen, in een nieuw daglicht. Niet te missen!

Orcival, Brioude, Chanteuges, Issoire, Mauriac, Saint-Nectaire, Chatel-Montagne, Lavaudieu…

De Auvergne bezit een erfgoed van meer dan 250 religieuze romaanse bouwwerken die tussen de 10de en de 13de eeuw gebouwd werden.
In deze regio werden nog een hele tijd romaanse kerken gebouwd, terwijl in andere regio’s de gotiek tot ontwikkeling kwam.

Zo worden vijf van deze bouwwerken “Eglises majeures” genoemd, wegens hun homogene en zuivere stijl :

Notre-Dame-du-Port, in het historische centrum van de stad Clermont-Ferrand (maakt deel uit van de Werelderfgoedlijst van de Unesco)
Saint-Nectaire, in het Massif du Sancy
Saint-Austremoine d’Issoire, de grootste en met de meeste muurschilderijen
Notre-Dame d’Orcival, gebouwd in de 12de eeuw
Saint-Saturnin, eenvoudig en rustig, de kleinste van de vijf “Eglises majeures”.

In de Montagne Bourbonnaise in het departement Allier toont de bouwkunst van de Eglise de Châtel-Montagne hoe krachtig de romaanse kunst in de Auvergne is. De Eglise de Saint-Menoux is één van de grootste in het departement.

In het departement Cantal is de Notre-Dame-des-Miracles in Mauriac het pronkstuk van de romaanse architectuur, een voorbeeld van knowhow.
In de Haute-Loire staat in het hart van de stad Brioude de Basilique Saint-Julien, één van de indrukwekkendste bouwwerken van de Auvergne, zowel door de afmetingen als door de bouwkunst en de decoratie.

De stad Le Puy-en-Velay gaat prat op haar uitzonderlijke romaanse bouwwerken, waaronder het geheel van de Cathédrale Notre-Dame die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Lavaudieu, ten slotte, is één van de zeldzame Franse abdijen met een intacte romaanse kloostergang.
In de Basilique Saint-Julien in Brioude bestaat er een prachtige “verlichting” van de zuiverheid, de eenvoud en de kracht van de romaanse kunst gerealiseerd door de koreaanse kunstenaar Kim En Joong.

In de Auvergne vind je het allerfijnste van de romaanse kunst in Europa.

De regionale raad en de franse staat hebben programma’s opgezet voor renovatie en promotie van de belangrijkste historische bezienswaardigheden. De meeste gebouwen dateren uit de 11e en 12e eeuw.

De bouwstijl is gekenmerkt door eenvoud. De overheersende eenvoudige maar rijke stijl was mogelijk door de vrij korte bouwperiode.. Achter de strikte bouwstijl richtlijnen vind je pure en elegante lijnen.

Direct Contact

Robert Timmers
Robert Timmers